Bra år för Vindelälvslaxen

Uppvandringen av vildlax till Vindelälven blir minst lika bra som fjolårets. Hittills har drygt 4000 laxar passerat laxtrappan i Norrfors. Mest glädjande för laxbeståndet är att det för andra året i följd är gott om stora laxhonor. Honorna är avgörande för hur stor produktionen av laxungar blir i älven.

Det är väldigt glädjande att vi får flera starka årskullar av Vindelälvslax i följd, säger Daniel Holmqvist som jobbar för Vindelälvens fiskeråd. 4000 laxar redan i början av augusti innebär säkert att vi kommer att hamna över årsmedel för de senaste 5 åren som ligger på 4600 laxar, fortsätter Daniel. Det är mest mindre hannar som vandrar upp hädanefter och de har mindre betydelse för reproduktionen, men de är fina sportfiskar. Enligt Daniel Holmqvist har redan ett 10-tal laxar fångats i Vindeln.

En förklaring till ökningen på senare år är säkert att drivgarnsfisket i Östersjön har stoppats, säger Daniel Holmqvist. Samtidigt som laxbeståndet ökar är den havsvandrande öringen i Vindelälven starkt utrotningshotad. Endast 46 havsöringar har passerat laxtrappan vid Norrforsdammen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista