Rätt till heltidsarbete ger många fördelar

Regeringens lösning för att skapa fler heltidsjobb är att begränsa deltidsstämplingen. I Skellefteå har man valt en annan väg. Där pågår arbetet med att ge de anställda inom äldreomsorgen heltidstjänster.

Det här är något som både fack och arbetsgivare välkomnar. Madelene Nilsson är boendechef på äldreboendet Höken i Skellefteå och hon ser många fördelar med att man som arbetsgivare erbjuder rätten till heltid och märker även av att det uppskattas av personalen.

Beslutet om rätt till heltid i äldreomsorgen togs för ett halvår sen i Skellefteås kommunfullmäktige och syftet är att klara personalförsörjningen på sikt och göra jobben attraktiva för unga.

Samtidigt börjar det märkas i länet att regeringen har begränsat möjligheten att stämpla upp till heltid till 75 dagar. Kommunals ombudsman Jan-Erik Lidman befarar därför att medlemmar som idag inte får tag i heltidsarbete tvingas leva på försörjningsstöd eller anhöriga. Han tycker att man istället borde tvinga kommunerna att lagstadga för att heltid skulle vara en rättighet och deltid en möjlighet säger han, och han är därför glad åt Skellefteås satsning på heltidstjänster.

På äldreboendet Höken i Skelleteå känner sig anställda Sandra Melinder trygg med löftet om heltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista