Thailands regering hjälper bärplockare

Thailands regering ska ekonomiskt hjälpa de bärplockare som sen början av veckan bor i en idrottshall i Luleå, varav de flesta har tagit sig dit från anläggnignar i Västerbottens län. Dessutom erbjuder nu Luleå kommun hjälp med att påbörja hemresa.

Thailändska regeringen ska hjälpa dem som är skuldsatta genom att sätta in pengar på deras konton i Thailand. Många av bärplockarna är positiva till beskedet men vill ändå få någon form av bekräftelse på att de verkligen ska få hjälp. De håller just nu på att sammanställa listor med sina namn på, och hur stora skulder de har, för att sedan faxa dem till Thailand.

Av de ungefär 200 bärplockare som finns i Luleå nu kommer cirka 170 från förläggningar i Västerbottens län, i bland annat Lomsjö, Lycksele och Ljusvattnet.

Kommunen bidrar
Luleå kommun har nu också lovat att hjälpa de thailändska bärplockarna med transport ner till Stockholm, för att de sedan ska kunna ta sig hem till Thailand. Och de bemanningsföretag som bärplockarna har anlitats av ska boka om deras biljetter, som många hade bokat för hemresa i slutet av september.

Den här lösningen har kommunen kommit fram till efter kontakter med bland annat statsministerns kansli i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".