Nicklas Classon vid sin nybyggda stuga på Näsudden som ska rivas. Foto: Åza Meijer, SR.
skellefteå

Plats för sommarstugor på Kågön

Nu ser det ut att bli klart med ersättningstomter för de fritidshusägare som blir av med sina tomter när kommunen vill bygga vindkraftverk på Näsudden.
Det ska nämligen bli plats för sommarstugor på Kågön norr om Skellefteå, och det är något som stugägare från Näsudden önskat länge.

Kommunledningskontoret har förhandlat med Norra Skogsägarna om att göra ett litet byte på udden som ligger öster om Kåge hamn. I går tog kommunstyrelsen upp frågan om att överlåta hamnen till Norra Skogsägarna och få mark till fritidshus i gengäld. Nu ska avtalet även upp i fullmäktige.

Ordförande för byggnadsnämnden, Lorents Burman, berättar att stugägare från Näsudden får första tjing på Kågön där det kommer att bli runt 20 tomter för sommarstugor:
– Vi har sagt från början att vi ska hitta ersättningstomter till de som har arrenden på Näsudden och det här är då det andra alternativet.

Det första alternativet är Sönnerstörudden i Örviken som står klart i vår, men det är i skogen enligt Nicklas Classon, Stugföreningens ordförande:
-- Kågeön är ju trots allt vid havet och ett bra alternativ som vi har pratat om länge, men vi kommer inte att få några subventionerade tomter så frågan är om någon från Näsudden har råd, säger han till P4 Västerbotten.

Enligt Sveriges kommuner och landsting så är det när stadsutvecklingen går framåt som kommuner löser in arrenden i förtid och det hör inte till ovanligheterna. Det är arrendeavtalen som styr och det brukar finnas med en klausul som säger att kommunen får ta tillbaka marken i förtid.
Kommunfullmäktige i Skellefteå ska här i höst ta beslut om en ny kustplan där det finns mellan 500 och tusen nya tomter för fritidsbebyggelse med. Kågön är då ett av de nya områdena. Om någon av ägarna till de 17 arrendetomterna på Näsudden kommer att hamna där återstår att se.

Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".