Kommunalrådet i Åsele Bert-Rune Dalberg (S) intervjuad av Peter Öberg SR Västerbotten.

Brist på platser för ensamkommande flyktingbarn

De flesta av länets kommuner som redan idag tar emot barn som kommer till Sverige utan föräldrar eller andra anhöriga är positiva till att ta emot fler. Däremot krävs mer personal och politiska beslut som inte tagits på alla håll, än. Fem av sju kommuner säger ja.

Det är akut platsbrist i landet därför har Migrationsverket, Rädda Barnen och Barnombudsmannen vädjat till kommunerna att ta emot fler barn. 250 barn sitter i tillfälliga boenden i väntan på att få ett hem i andra kommuner under asylprocessen. I DN debatt så vädjade generaldirektören på Migrationsverket Dan Eliasson att kommunerna ska ta sitt ansvar genom att ta emot fler barn.

I Åsele har det blivit färre platser under året, men det ska utökas igen om kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg (S) får som han vill:
- Vi hade 16 platser vilket blev för mycket men sen april har vi nio platser och det har fungerat säger han till P4 Västerbotten. Nu ligger papper på hans skrivbord och på måndag ska arbetsutskottet ta upp frågan.

Nordmalings kommunalråd Ingemar Sandström (C) berättar att ett så kallat utslussningsboende ska starta för barn som fått permanent uppehållstillstånd inom kort. Här ska 18-åringarna bo
själva i lägenheter men får hjälp från ett hem om det behövs. Det betyder att Nordmaling kommer att gå från 10 till 15 platser.

I Skellefteå har kommunen en lång erfarenhet av att ta emot barn som kommer utan sina föräldrar eller andra släktingar och har redan en stor mottagning. Kommunalrådet här Bert Öhlund (S) säger att:
- Om frågan skulle komma från Migrationsverket så ska vi undersöka om det är möjligt att utöka för då krävs mer personal.

För hittills har inte någon kommun i Västerbotten officiellt kontaktats med frågan om de är villiga att ta emot fler asylsökande barn. De kommuner som enligt Migrationsverket tar emot ensamkommande barn i Västerbotten är Åsele, Lycksele, Norsjö, Umeå, Skellefteå, Storuman och Nordmaling.

I år väntas 1 800 asylsökande barn komma till Sverige utan sina föräldrar eller andra släktingar.
 

Reporter Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".