Landstinget får egen hyrläkare

Landstinget börjar konkurrera med bemanningsföretagen om hyrläkare för att spara pengar. Från och med den här veckan kan hälsocentralerna i länet hyra läkare från landstingets egen bemanningsbyrå, till lägre kostnad.

En läkare är anställd för att vara hyrläkare så hälsocentralerna slipper betala mellan 20 och 30 procent mer till ett bemannningsföretag.

Den anställde allmänläkarens månadslön kommer att vara 65 000 kronor i månaden. Det är som en vanlig anställning det säger Hans-Erik Andersson, verksamhetschef för landstingets bemanningsbyrå:

-Semesterersättning och ersättning vid sjukdom ingår och lönen är nästan i nivå med vad andra hyrläkare får som inhyrda allmänläkare säger Hans-Erik Andersson.

I första hand är det hälsocentralerna i Umeå, Nordmaling, Vännäs, Bjurholm, Vindeln och Robertsfors som erbjuds möjligheten att veckovis boka en erfaren distriktsläkare. Landstingets egen hyrläkare är ett försök under ett år.

Försöket har redan väckt intresse.

-En läkare från Stockholm ringde och tyckte försöket var jätteintressant. En manlig läkare som jobbar som hyrläkare och som tröttnat på att med kort varsel skickas hit och dit. Det intressanta med försöket i Umeå är att man som läkare ska jobba i ett begränsat geografiskt område som hyrläkare, avslutar Hans-Erik Andersson.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".