Umeå

Kommun köpte ishallen för en krona

Umeå kommunfullmäktige sa igår ja till att köpa Umeå Arena av Björklöven för en krona med röstsiffrorna 43-7. Förslaget har fått kritik för att arenaköpet medför att kommunen drar på sig skulder och reparationskostnader, och att Björklöven skulle särbehandlas. Men Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd, tycker ändå att arenaköpet är ett måste.

– Umeå kommun måste ha en ishockearena och en fotbollsarena. Jag tror inte att marknaden klarar det själv.

För några år sedan sålde kommunen arenan till Björklövens dotterbolag Umeå Arena AB.

Arenan skulle ge god avkastning till Björklöven.

Men så blev det inte. Björklöven har haft svårt att få ekonomin att gå ihop.

Nu har kommunfullmäktige beslutat att kommunen ska köpa tillbaka arenan av arenabolaget... för 1 krona, men med det följer skulder på 60 miljoner kronor och ett upprustningsbehov på 27 miljoner.

Kritiska röster har haft invändningar mot köpet:

I går sa socialdemokraten Christer Lindwall att han tycker att kommunen särbehandlar Björklöven:

– Det har ju varit ända sedan -92 så har man ju hela tiden gått uppp til kommunledningen och fått täckning för underskott och förluster.Men Lennart Holmlund menar att köpet är det enda rätta:

– Alternativet är konkurs och då kostar det lika mycket ändå. Man har ju lån hos kommunen. Och hamnar man i en konkurssituation vet man ju aldrig vad som händer, då har man inte samma rådighet.

För köpet röstade Miljöpartiet, de fyra borerliga partierna och socialdemokraterna med undatag av Christer Lindwall oh Raili Borg som tillsammans med Vänsterpartiet och Rättvisepartiet socialisterna röstade nej. 47 ja, 7 nej, 7 avstod och åtta ledamöter var frånvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".