Landstinget redo inför massvaccinering Foto SVT Bild.

God beredskap inom vården om influensan slår till

Sjukvårdens beredskap i länet för att klara av sjuka som behöver sjukhusvård för nya influensan (även kallad svininfluensan) är god. Den planering som görs omfattar allt ifrån om personal blir sjuka och vad som ska prioriteras, det säger Ulf Segerberg chefsläkare inom landstinget Västerbotten.

-Först och främst kommer influensafall som behöver sjukhusvård att läggas på infektion, nästa steg blir kanske att öppna en infektionsavedelning till. Nästa steg blir kanske att stänga ner en hel eller en del av en vanlig vårdavdelning och göra om till influensavård, det säger Ulf Segerberg.

Vården av influensasjuka får konsekvenser

-Man kanske stannar upp med sådant som proteskirurgi (knä-och höftledsoperationer) lägger det på is till influensaperioden är över, säger Ulf Segerberg.

Det är inte bara planeringen över hur länsborna ska massvacineras som landstinget och sjukvården måste planera. Minst lika viktigt är att ha en god beredskap för hur sjukvården ska fungera om ett stort antal länsbor skulle behöva sjukhusvård. Till dags dato så har ingen av de fjorton konstaterade fall av nya influensan i länet behövt det och i sina förberedelser så följer landstinget hur det fungerat på andra håll.

-Det vi gör idag är att vi noggrant följer sjukdomsförloppet i Australien och Nya Zeeland, länder som väldigt mycket liknar oss och där man har en bra uppföljning av både de som insjuknar och de som vårdas på sjukhus. Efter de siffrorna så försöker vi se allvarligheten och hur stor apparat vi behöver bygga upp.

Ulf Segerberg säger att man lyckats hantera situationen bra i de länder som man jämför sig med.

-Vi räknar med att vi ska klara av det här, de har gjort det och de har inte haft något vaccin, sedan är inte pandemin slut i Australien och Nya Zeeland slut än, men såhär långt har man lyckats hantera det hela, avslutar Ulf Segerberg.

Ökning av influensafall

I måndags  kom ny statistik från Smittskyddsinstitutet som visar att antalet bekräftade fall av svininfluensa i Sverige ökade relativt kraftigt förra veckan. Totalt rapporterades 144 nya fall, fram till söndag den 30 augusti. Sedan starten i våras har 915 fall bekräftats i landet.

Första dödsfallet i Sverige

Sverige har nu fått sitt första bekräftade dödsfall i svininfluensan. En man i Uppsalatrakten som avled i fredags bar på viruset. Vid 20-tiden på måndagskvällen kom provsvaret som slutgiltigt bekräftade att mannen verkligen hade den nya influensan A (H1N1), uppger Akademiska sjukhuset. Den avlidne mannen, som var i 40-årsåldern, insjuknade förra söndagen med influensaliknande symptom och avled i fredags.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".