Patienten avgör hälsocentralens ekonomi

Den 22:a september tar politikerna i landstingstyrelsen beslut om vårdvalet. Det är innehållet och vilken vård som vårdgivaren ska erbjuda som politikerna fattar beslut om. Från och med nästa sommar ska länsborna kunna välja hälsocentral. Med patienten följer då pengarna, vilket avgör hälsocentralens ekonomi och överlevnad.

– Det är patienten som bestämmer var man vill gå. Vilken hälsocentral man vill utnyttja. Pengarna kommer att följa med patienten, det är inte minst viktigt. Om man driver en hälsocentral, privat eller offentlig så är man helt och hållet beroende av intäkter för att överleva på ett annat sätt än idag, säger Leif Persson, biträdande chef för närsjukvården inom Västerbottens läns landsting.

Från och med nästa sommar ska länsborna kunna välja hälsocentral och från och med årsskiftet så kan privata vårdgivare och de landstingsdrivna hälsocentralerna anmäla var man vill bedriva primärvård. Uppfyller man de krav som landstinget ställt upp så kan inte landstinget säga nej till etablering.

Utbudet på hälsocentralerna ska vara i stort sett som idag. Det ska bland annat finnas barnhälsovård och allmänläkare, hälsoundersökningar ska ingå och rehabilitering ska vara en viktig del av verksamheten.

Men hur mycket betalt en hälsocentral ska få för antalet äldre, multisjuka eller de som inte kan svenska så bra det ska politikerna besluta om i november.

Tror på ökad tillgänglighet 
Leif Persson tror att tillgängligheten kan öka med fler hälsocentraler. Det är främst Umeå, Skellefteå och kanske Lycksele som kan få fler hälsocentraler, säger Leif Persson.

När antalet patienter påverkar hur mycket pengar en hälsocentral får så kan det bli som på andra håll, att vårdcentraler kan komma att stängas.

--I Halland har det varit så att man har fått stänga ner 2 offentligt driva hälsocentraler till förmån för privata etableringar.

Men det låter lite otryggt som patient, då kan man helt plötsligt förlora den här kontinuiteten, läkare och så?
– Det kan man även idag, folk flyttar även idag läkare och sjuksköterskor, säger Leif Persson och fortsätter:
– I grunden har landstinget en lagstadgad skyldighet att se till att alla medborgare har tillgång till första linjens basala hälso- och sjukvård.

Det kan bli sämre vård, eller mindre utbud?
– Man få vara beredd på förändring helt enkelt avslutar Leif Persson.

I Västra Götaland så har det i samband med vårdvalet kommit in ett sjuttiotal nya ansökningar om att etablera en hälsocentral och det är något som landstinget Västerbotten följer.

Alla landsting har en skyldighet att senast 2010 införa vårdval. En lag som den borgerliga regeringen drivit igenom

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".