Miljoner till länet

Regeringen skjuter till tio miljarder kronor till kommuner och landsting för 2010 i den kommande budgeten. Ewa-May Carlsson är Centerpartistiskt kommunalråd i Vindeln säger att utfallet blev bättre än hon trott.

Statsbidragen höjs tillfälligt för att dämpa fallet i den kommunala sysselsättningen och mildra effekten av den ekonomiska krisen, Det sa socialminister Göran Hägglund i dag. Kommunerna får sju miljarder, landstingen tre miljarder. Tillsammans med det tillskott som föreslogs i den ekonomiska vårpropositionen så förstärks kommunsektorn med sammanlagt 17 miljarder kronor för 2010.

– Dagens besked innebär ett välkommet tillskott till kommunernas ekonomi, säger Norsjös kommunalråd, Socialdemokraten Mikael Lindfors.

Men han är samtidigt kritisk till den politik som regeringen har fört på längre sikt.
– Om man ska vara riktigt ärlig har statsbidraget för våran del sjunkit med 7 miljoner sen årskiftet, och nu börjar vi få igen ungefär 5 av dessa miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".