Vindelfjällen Foto Eva Brännman/SR Västerbotten

Provborrning i Vindelfjällen trots motstånd

Både länsstyrelsen och Grans sameby är kritiska till provborrningen i Vindelfjällens naturreservat.  Det är Blackstone Nickel med huvudsäte i Canada som har fått tillstånd av miljödomstolen att provborra. Men att anlägga en gruva i ett av Europas största naturreservat är uteslutet, säger Björn Jonsson naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen.

Provborrningen som kan bli av om två veckor kunde länsstyrelsen inte stoppa eftersom ett  kryphål i naturreservatsbestämmelserna som har gjort att det kan provborras.

De skrevs på sjuttiotalet och då hade länsstyrelsen inte en tanke på att mineralföretag skulle provborra i naturreservat.

Nu ska de skrivas om så att det klart framgår att ingen har rätt att provborra i naturreservatet, men det tar tid å det kommer inte att påverka Blackstones planer.

De tänker borra 15-20 hål för att leta efter koppar, zink och bly. Jari Paaki Nordenchef för Blackstone Nickel villl inte ge några kommentarer just nu.

Reporter Eva Brännman.

eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista