Umeå

Fackbrev: Volvojobben måste räddas!

Något måste göras för att rädda jobben vid Volvo lastvagnar i Umeå! Det skriver fyra fackförbund i ett gemensamt brev till riksdagen.

Läget är akut och desperat säger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande för IF Metall, till P4 Västerbotten. Det finns enligt honom en överhängande risk att jobben när som helst flyttas till Gent i Belgien och till Göteborg. Beslutet och verkställandet kan komma mycket snabbt.

De fackliga företrädarna på Volvo Lastvagnar i Umeå har vädjat om ett möte med Maud Olofsson för att diskutera situationen, men hon ska ha svarat att hon inte har tid så nu har man istället författat ett öppet brev till samtliga ledamöter i riksdagens näringsutskott.

I brevet kräver man att transportstödet ska ändras så att Umeåfabrikens geografiska läge långt i norr, inte blir en omöjlig konkurrensnackdel jämfört med fabriker i söder. Man hävdar att transportkostnaderna av monteringskomponenterna är en anledning till krisen.

Reporter Viktor Hariz
viktor.hariz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".