Skolors plan för vaccination varierar

För många gymnasieskolor i länet är det oklart hur influensavaccinationen av eleverna ska gå till, men i Skellefteå finns beslut om att skolhälsan ska sköta det. All annan vård prioriteras bort under vaccinationsveckorna.

Enligt Jan Midlert, gymnasiechef i Skellefteå, förväntas sju av tio elever tacka ja till vaccination mot influensan A(H1N1). En rundringning i länet visar att många kommuner har en pandemiplan, men att beslut i frågan om vaccinering av gymnasieelever saknas.

Samordning med landstinget
Men planering mellan landsting och kommun pågår för fullt, säger Johnny Fjällner, skolchef i Lycksele. Och i Umeå samlades gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden till sammanträde igår för att diskutera influensaläget, men trots det är det fortfarande oklart hur vaccineringen av eleverna ska gå till.

– Ansvaret ligger hos landstinget och idagsläget är det vårdcentralerna som ska vaccinera, säger Hans Lindberg (S), ordförande i nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".