Ny syn på missbruk och beroende

Oavsett om du är beroende av narkotika, spel eller socker händer samma sak med hjärnans belöningssystem. Enligt forskare kan det förklaras som att hjärnan kidnappas när en person blir beroende.

Bitten Jonsson från Hjärnfonden jobbar som sjuksköterska och föreläsare. Hon har tidigare missbrukat bland annat alkohol och varit nära att mista livet. Idag är hon nykter och har synpunkter på hur behandlingen av beroendesjukdomar sker i Sverige.

Hon reser runt och delar med sig av sina kunskaper om beroendesjukdomar. Hon efterlyser samtidigt beroendespecialister inom vården som får hög status och verktyg att använda för att hjälpa personer som har ett beroende.

Är du sjuk med annat så går du till akuten men har du ett beroende går du möjligen till sociala myndigheter, vilket är fel menar hon och får medhåll av forskare. För även om det finns olika saker att missbruka så händer samma sak i hjärnan. Den vill bli belönad oavsett säger Lars Olson, forskare och specialist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista