Länet

Skyhög arbetslöshet bland unga

Ungdomsarbetslösheten kommer att ligga nånstans mellan 20 och 25 procent nästa år. Det tror näringsminister Maud Olofsson på besök i Umeå idag för att presentera regeringens budget för nästa år.

- Det kommer att vara väldigt, väldigt många, det är därför det behövs kraftfulla insatser, säger Maud Olofsson.

Regeringen satsar på utbildningsplatser i komvux, yrkeshögskolor, universitet och högskolor och höjda studiemedel, förutom starta-eget-bidrag och insatser inom jobbgarantin, berättade Maud Olofsson.

Näringsministerns lokala budskap idag var att landsting och kommuner i Västerbottens län får ytterligare 360 miljoner kronor statligt stöd utöver tidigare beslutade insatser. Tillsammans blir det en miljard kronor till länet som regeringen tillför.

Presskonferensen om regeringens höstbudget höll Maud Olofsson hos ett företag som säljer hemtjänst. Företaget är ett exempel på nyföretagande som regeringen vill främja och som man bidragit till genom skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

Och regeringens budget innehåller flera förslag för att stödja egenföretagande och för att stimulera nyföretagande.

Och så tas som sagt ett fjärde steg när det gäller sänkt inkomstskatt, som regeringen förefaller anse vara det viktigaste för att stimulera enskild och ekonomin i landet till fler jobb. Men det var ju receptet före finanskrisen - nu när vi är mitt i den värsta krisen på 90 år kanske receptet borde vara ett annat?

- Den fungerar fortfarande. Om vi har en ekonomisk kris där vi behöver öka konsumtionen, då är det bra att människor med låga och normala inkomster kan få mer i plånboken.

- Vet vi dessutom att det ökar drivkrafterna för att när man förlorar ett jobb söka annat eller att man vill jobba mer, ja det är väldigt bra för ekonomin, säger Maud Olofsson.

Reporter Tommy Engman
tommy.engman@sr.se