Trikinlarver i Doroteabjörn

Trikinlarver har för första gången påträffats i en björn som skutits i Sverige. Björnen sköts i Dorotea och Statens Veterinärmedicinska anstalt har nu analyserat proverna.

-Det är en relativt stor förekomst av larver i köttet på björnen som skjutits i Dorotea i Västerbotten, säger veterinär Eva Osterman-Lind på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Trikiner kan överföras till människa och leda till sjukdom, som i värsta fall kan vara dödlig.

Trikinsmitta är ovanlig. Under de senaste tio åren har bara två fall hos människa konstateras i Sverige, båda efter utlandsvistelser.

Fram tills nu har trikiner inte hittats hos björnar i Sverige, men varje år upptäcks trikiner i ett par prover från vildsvin.

-Det är inte anmärkningsvärt på något sätt att trikinlarver påträffas i en björn, så har skett i många andra länder. Trikiner har påträffats hos vildsvin, varg, järv, räv och gnagare. Vi vet inte hur den här björnen fått i sig trikinlarver, men uppenbarligen har björnen som är en allätare ätit av smittat kött, konstaterar Eva Osterman-Lind.

Allt björnkött måste testas innan det får säljas.

-Det här fyndet visar hur viktigt det är att testa björnkött för trikiner. Jägarna är också rätt duktiga på det för vi får in ett stort antal prov för testning varje år, säger Eva Osterman-Lind.

Mängden larver från det prov från björnen som analyserats av SVA beräknades till 72 stycken per gram kött.

SVA i Uppsala ska ta ytterligare prover för att fastställa vilken typ av trikiner det rör sig om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".