Bostadsmarknad gör fler hemlösa

Antalet bostadslösa kommer att öka i Umeå om ingenting förändras på bostadsmarknaden. Det menar Stina Fjällström som är bostadskonsulent hos socialtjänsten.
Stina Fjällström bostadskonsulent vid Socialtjänsten i Umeå befarar att antalet bostadslösa kommer att öka om det inte byggs fler billiga hyresrätter i stället för bostadsrätter och studentlägenheter Men möjligheten att påverka byggandet är liten, det säger Carin Conradsson, socialdemokrat och ordförande i byggnadsnämnden. -Plan och bygglagen ger ingen möjlighet att styra vilka som får bygga, säger hon till P4 Västerbotten. Inte heller Tekniska nämnden kan påverka, nämndens ordförande Christer Paulsson säger att det enda man kan göra är att prioritera ansökningar där byggföretagen vill bygga hyresrätter. - Men det är inte så måmga som ansöker om hyresrättsbyggande, säger han. Byggnadsföretagen i sin tur strävar efter lönsamhet och Anders Åström, affärschef på NCC i Umeå säger att det inte längre lönar sig att bygga hyresrätter sedan den statliga subventioneringen försvann.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista