Foto: Örjan Holmberg, SR/Västerbotten

Beslut om rovdjur ska tas närmare

Rovdjursfrågor kan i framtiden hanteras regionalt. I regeringens rovdjursproposition föreslås att beslut om rovdjur, till exempel om jakten, ska tas närmare dem som berörs.

Rovdjuren har ökat i landet och i Västerbotten är det framför allt björn och lodjur som blivit fler. I regeringsförslaget ska länsstyrelserna tillsätta särskilda rovdjursförvaltningsdelegationer.

I de här delegationerna ska politiker, markägare, djurägare, naturvårdsmänniskor och jägare gemensamt ta beslut om hur många rovdjur som ska få finnas.

Svenska jägareförbundet välkomnar ny rovdjurspolitik
– Besluten måste ned till människor som på ett eller annat sätt drabbas och påverkas av rovdjuren och att ha regionala beslut är det enda sättet att få en bra rovdjurspolitik, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

Men Rovdjursföreningen vänder sig emot det här.
– Det som vi är mest kritisk till är att man helt plötsligt överger en väl fungerande rovdjurspolitik där vi fått tillbaka rovdjuren i Sverige och att de ökat i antal. Nu vet vi inte vad som händer, säger Krister Persson ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.


Rovdjurspropositionen föreslår också att det ska bli tillåtet att jaga varg. Den 21 oktober tar riksdagen beslut om rovdjurspropositionen.

Reporter: Eva Brännman

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".