1 av 2
2 av 2
Sebastian Hedström, 7A, och kompisar på Sörböleskolan Foto: Åza Meijer, SR Västerbotten
SKELLEFTEÅ

Största utbrottet av nya influensan

Ett stort utbrott av den nya influensan har inträffat på Sörböle skola i Skellefteå. Enligt överläkare Urban Kumlin är det här det hittills största utbrottet i Sverige.

Den här veckan har mer än 160 elever varit hemma från skolan, även en del lärare är sjuka med influensaliknande symptom.

Igår togs prover på ett antal elever och under förmiddagen idag har sex prover analyserats på Viruslaboratoriet vid Universitetssjukhuset i Umeå. Alla sex prov visade att det handlar om den nya influensan.

På skolan går drygt 400 elever i år 7-9, tillsammans med personal blir det omkring 460 personer.

Sebastian Hedström går i klass 7A, och har själv varit hemma från skolan i en och en halv vecka.
– Men det var inte svininfluensan.

Nu tvättas händerna lite extra och Sebastian hoppas att han själv inte ska bli sjuk. Just i dag är omkring 100 elever hemma från skolan, och det märks.
– Det är inte lika mycket folk här.

Det var frånvaron på skolan som fick skolans rektor Gun Israelsson att reagera:

– Just nu har vi ungefär 100 elever borta. Det är fem personal som är sjuka men det verkar vara ett relativt lindrigt sjukdomsförlopp för många av dem.

Var du beredd på att det skulle bli såhär?

– Vi fick de första signalerna i måndags att vi hade hög frånvaro, så igår ringde vi Smittskyddsinstitutet för att rådfråga dem. De var dom som rekommendera oss att ringa upp ett antal elever och skicka dem till akuten.

En innebandy cup i Sundsvall där fyra lag från skolan deltog och bussresan kan vara en orsak till den snabba smittspridningen och smittan är troligen luftburen, det säger överläkaren och virologen Urban Kumlin:

– Det är så många på så kort tid på en så liten enhet som har insjuknat så snabbt, att man via kontaktsmitta ska ha fått en så stor andel sjuka på så kort tid låter osannolikt, säger Kumlin som fortsätter:

– Jag tror att den låga temperaturen och därmed den låga luftfuktigheten har bidragit till den här smittan.

Finns det anledning att stänga skolan?

--Det har diskuterats men vi tror inte att man vinner något på det. Merparten av de som går på skolan har nog sannolikt redan blivit utsatta för smittan.

– Skulle man stänga skolan så skulle de elever som inte är hemma och är sjuka sprida sig över staden och öka smittan i samhället istället. Så det är nog bättre att ha skolan gående, säger Urban Kumlin.

Här i Västerbotten har antalet influensadiagnoser ökat sedan ett par veckor tillbaka och främst i Skellefteå. I landet som helhet har antalet influensadiagnoser sjunkit.

Reportrar:
Åza Meijer
aza.meijer@sr.se
Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se
Tommy Karlsson Ravström
tommy.karlsson.ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".