Skellefteå

Mer pengar till skola och socialtjänst

Barn- och grundskolenämnden och socialnämnden i Skellefteå får utökade budgetramar men övriga kommunala verksamheter får mindre pengar att röra sig nästa år, jämfört med 2009. I dag presenterades budgetberedningens förslag. Med i beredningen sitter Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Jämfört med 2009 års budget kommer både skatteintäkterna och statsbidragen att att minska. Kostnaderna för försörjningsstöd ökar, mindre barnkullar kommer att få genomslag inom grundskola och gymnasiet och andelen äldre i kommunen ökar.

Men socialdemokraten och kommunalrådet Bert Öhlund tycker att Skellefteå kommun har förhållandevis bra förutsättningar att klara ekonomin.
– Vi har i grunden en oerhört god ekonomi, vi har oerhört goda förutsättningar och  jag vill väl säga att om inte vi klarar det här på ett hyggligt sätt hur ska de göra då som har det verkligen tufft, undrar Öhlund.

Men det kärva ekonomiska läget innebär ändå att alla verksamheter utom barn- och grundskolenämnden och socialnämnden får sänkta budgetramar 2010. Socialnämnden får en ökning med 62 miljoner. Barn- och grundskolenämndens får en ökning med 3 miljoner men kostnadsökningar innebär i realiteten ett sparkrav. Ett sjunkande elevantal kan innebära att personal varslas både inom grundskolan och gymnasiet.

Alla förvaltningarna får ta med sig över och underskott till nästa budgetår. Både grundskolan och den sociala verksamheten har gamla underskott som belastar budgeten. Men nu nollställas deras underskott.

Reporter Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".