Samer i möte om rovdjurspolitik

Sametinget har under veckan bjudit in tingspolitiker och samebyar till stormöte om rovdjur i Vilhelmina. Man har bland annat diskuterat regeringens nya rovdjursproposition.
– Ja men det är ju jävlar att få en avskjutning som är värd namnet, säger en missnöjd Sture Ohrén, renskötare i Oredhake i norra Jämtland.

-- Samebyarna, vi går ju på knä. Vi måste få toleransnivåer i samebyarna och rovdjuren måste ner i antal helt enkelt för att vi ska kunna överleva, säger Margret Fjällström, Vilhelmina norra sameby.
Få ner antalet rovdjur, finns det inget annat sätt?
– Nä, i dagsläget finns det tyvärr inte det, utan många byar idag är så fruktansvärt nära en kolapps i sina renhjordar. Rovdjuren håller helt enkelt på att äta upp renskötseln för dom.

Ruona Burman, tjänsteman och kansliråd på miljödapartementet har på mötet berättat om regeringens nya rovdjursproposition:
– Jag hoppas det kan leda till att samerna och rennäringen får en insikt i att de förslag som läggs i propositionen kommer att medföra ett lägre rovdjurstryck helt enkelt och att det på sikt kan bli förbättringar för rennäringen?
Men hur har det mottagits det du har kommit med?
– En viss skepsis tror jag. Man tror inte att det kan leda till förändringar så fort.

Sture Ohrén, renskötare i Oredhake i norra Jämtland ger inte mycket för rovdjursmötet och regeringspropositionen:
– Det ger mig ingenting. Det ger mig bara huvudvärk egentligen, när jag hör hur myndigheterna pratar i Sverige, för i Sverige har man inte en ambition att få ner rovdjursstammarna.
Men vad är det du vill att man ska göra?
Ja men det är ju jävlar att få en avskjutning som är värd namnet. Det är ju att avskjutningen ska vara efter proportion till vad det finns för rovdjur.
Men finns det inget annat sätt att skydda renarna?
– Nej, de säger att vi ska vara mer ute och bevaka. Men vi kan inte vara ute och bevaka mer än vad vi gör.
Förflyttning av rovdjuren då?
– Äsch! Det är som en liten lekpark de håller på med från regeringens och naturvårdsverkets sida, säger Sture Ohrén.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".