1 av 2
2 av 2
Umeå IK:s styrelseordförande Lennart Rehnmark Foto: Inga Korsbäck
SPORT

Umeå IK klarar krisen

Umeå IK kommer inte att begäras i konkurs. Den mest akuta krisen är över, spelarna har fått sina löner för september och skulder är betalda. Allmänhetens stöd har betytt mycket, säger Karolina Westberg.

– En oerhörd tacksamhet. Man blir verkligen rörd av alla som har kommit in och bidragit. På ett sätt känns det om det är vi, staden Umeå mot alla andra. Så kanske man inte kände i Malmö. Där var man mer isolerad, säger försvararen Karolina Westberg. 

I morgon spelar Karolina Westberg en viktig hemmamatch mot sin gamla klubb LDB Malmö. En toppmatch som är avgörande för om UIK ska vara med i striden om SM-guldet.

Att Umeå IK klarat krisen är viktigt för alla sektioner säger Lennart Rehnmark som är styrelseordförande för hela föreningen:

– Det hade drabbat samtliga sektioner det var ju därför det var så oerhört viktigt att klara den här biten. Vi ser fram emot att med all den support vi får nu utöka vår verksamhet.

Med att utöka versamheten menar Lennart Rehnmark att man även vill satsa på verksamhet som bland annat konståkning och innebandy. Damlaget i fotboll står idag för mer än 90 procent av Umeå IK:s intäkter, säger Lennart Rehnmark. Med ordning och reda i ekonomin och fortsatt elitsatsning på damlaget gynnas hela föreningen, säger Rehnmark. 

Umeå IK och damlaget i fotboll är ett viktigt varumärke och för att behålla det och fortsätta vara ett lag som slåss om de stora titlarna så har UIK inlett ett långsiktigt arbete med sina sponsorer. De kommunala bolagen som Umeå Energi och UPAB (parkeringsbolaget) och Bostaden är några av de som är med i det samarbetet.

Hur mycket de kommunala bolagen går in med vill inte Mikael Öhlund, koncernchef för Umeå kommunföretag säga, men mer pengar till UIK innebär mindre till andra:

– Antingen så är vi ett affärsdrivande företag och försöker att optimera motprestationen för de pengar vi lägger ner. Eller så sysslar vi med välgörenhet. men det gör vi inte. Vi sysslar med affärsverksamhet säger Mikael Öhlund. 

– Vi vill ha ut så mycket som möjligt för pengarna. Vi tror att vi kan få ut mer om vi gör vissa omprioriteringar. Vi tror att det är bättre att lägga mer pengar på UIK än annan verksamhet, så är det säger Mikael Öhlund.

Att Umeå IK klarat den akuta krisen och att det även ser ut att bli en långsiktig lösning innebär att även elitlicensen för nästa säsong är säkrad, säger klubbdirektören Britta Åkerlund.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".