Foto: Tommy Karlsson Ravström
Storuman

Flyget dyrt i alla lägen

En avveckling av Storumans flygplats skulle kosta många miljoner, enligt en rapport som det kommunala flygplatsbolaget har skrivit. Men det råder delade meningar om rapportens trovärdighet.

Socialdemokraten Lena Drangel, ordförande i Tärna socialdemokratiska förening, vill lägga flygplatsen i malpåse och tycker rapporten överdriver. Avvecklingskostnaden används som argument för att behålla flygplatsen och rapporten borde gjorts av någon oberoende, anser Lena Drangel.

Enligt rapporten kostar det tre miljoner att säga upp personalen. Det finns avskrivningskostnader för nära 15 miljoner och ska man återställa området helt, riva byggnader och landningsbana och ta hand om miljöfarligt avfall, skulle en avveckling totalt kosta ca 47 miljoner som inte ger Storumans kommun någonting. Det vore en ekonomisk katastrof att avveckla flygplatsen anser Leif-Göran Johansson, ordförande i S-föreningen i Storuman.

Om kommunen fortsätter med flyget kostar även det. Mellan sju och nio miljoner kronor nästa år är prognosen, men det kan snabbt ändras tror Leif-Göran Johansson. Lena Drangel tror däremot att flyget fortsätter gå med miljonförluster. Det finns inga pengar till flyget, säger Lena Drangel.

Reporter Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".