Anhöriga med rätt till stöd

Att vårda en anhörig som är äldre, långvarigt sjuk, eller funktionshindrad är många gånger ett tungt uppdrag. Men en lagändring som trädde i kraft den 1 juli i år ska underlätta för de anhöriga, är det tänkt.

Anita Wikström i Umeå är en av många anhörigvårdare. Hennes man Kjell fick en stroke för snart åtta år sedan och för det mesta är det Anita som tar hand om honom. 

– Det har väl känts ibland att man har gått rakt in i väggen. Man har gråtit och tänkt att det går bara inte, säger Anita Wikström.

Kjells sjukdom har påverkat Anitas humör och hälsa.

– Jag har fått mer krämpor, det kan man säga. Det är stressigt många gånger, säger Anita Wikström.

Stödet till personer som vårdar en närstående stärktes den 1 juli i år. En ändring i socialtjänstlagen gjorde att bör blev ska och nu ska kommunerna erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar närstående som är långvarigt sjuka, eller äldre, eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.

Så nu kan man nu ställa större krav på kommunens socialnämnd säger Anders Berg på Socialstyrelsen.

– Eftersom det är en skräpning av lagen tycker jag man kan säga att man kräva mer i dagsläget. Sedan kommer det att ta tid innan lagen sätter sig och man har fått fram stöd som passar för hela den här vida målgruppen, säger Anders Berg.

Reporter Agneta Johansson
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".