Skellefteå

Hög arbetslöshet bland unga

Norsjö och Skellefteå har den högsta ungdomsarbetslösheten i Västerbottens län. Tjugo procent av kommunernas ungdomar mellan 18 och 24 år är inskrivna hos Arbetsförmedlingen, visar färsk statistik.

Siffrorna från Skellefteå och Norsjö är betydligt högre än den genomsnittliga ungdomsarbetslösheten i riket på elva procent.

– Det är så förödande för en ungdom att komma ut i ett arbetsliv och inte vara behövda. De har ingen erfarenhet och när det blir många arbetslösa så kommer de också att få stå tillbaka när marknaden vänder, säger Harriet Classon, socialdemokratisk politiker i Skellefteå.

En ungdomsarbetslöshet på 20 procent innebär att drygt 1 200 av Skellefteås ungdomar mellan 18 och 24 år är inskrivna på  Arbetsförmedlingen. Av dem är hälften arbetslösa och den andra hälften finns i något arbetsmarknadsprogram eller en åtgärd.

Välkänt problem i Skellefteå

Skellefteås höga ungdomsarbetslöshet har länge varit ett problem och 2008 gjordes en undersökning av Umeå Universitet, kommunen och arbetsförmedlingen för att kartlägga orsakerna.

Den kom bland annat fram till att kommuner som är stora till ytan tenderar att få isolerade arbetsmarknader och hög arbetslöshet.

Näringslivsstrukturen i Skellefteå missgynnar ungdomars möjligheter till arbete och andelen ungdomar som går till högre utbildning är lägre än riksgenomsnittet.

Jobbcoacher ska hjälpa

Utredningen konstaterar också att arbetslösheten bland ungdomar är högre i kommuner med låg rörlighet, och i Skellefteå verkar ungdomar mindre benägna att flytta.

Med den förra regeringen hade kommunerna ett större arbetsmarknadspolitiskt ansvar men nu ligger ansvaret på Arbetsförmedlingen.

Åsa Vallin arbetar på arbetsförmedlingen i Skellefteå.

– Dels kan vi hjälpa till med de coacher vi har. Hur man söker arbete, att stötta personer. Sedan har vi jobbgarantin för unga som också är det program vi kan erbjuda, säger Åsa Vallin.

Reporter Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".