Skellefteå

Fritidsledare på nätet

I kväll är det första kvällen som fritidsledare i Skellefteå och fyra andra kommuner i landet ska finnas ute på internet på populära ungdomssajter, för att finnas till hands för ungdomar och fånga upp deras idéer och problem.

– Tanken är att vi ska finnas på samma typ av sidor som de är inne på , säger Anette Fors, föreståndare på fritidsgården Söder på Anderstorp i Skellefteå.
– Vi ska vara vuxna förebilder på nätet helt enkelt.

Förutom Skellefteå så deltar även fyra andra kommuner i arbetet med fritidsledare på nätet: Malmö, Lidingö, Tyresö och Täby. Finland är något av en förebild där arbetsmetoden finns i 23 kommuner.

Anette Fors berättar att fritidsledarna kommer att vara i kontakt med varandra via Skype, alltså telefon via internet, om det skulle uppstå knepiga situationer.

Det handlar om att finnas till hands för de unga, och kanske särskilt för de ungdomar som tillbringar mycket tid vid datorn och inte har så många kontakter utanför internet. Och tanken är inte att fritidsledarna ska snoka eller spionera på ungdomarna. Anette Fors säger att ungdomarna ska kunna ta kontakt med fritidsledarna om de vill det.

– De ska kunna se att vi är inne och förhoppningsvis prata med oss precis som när vi är på fritidsgården.

Reporter Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".