Skellefteå

Storvarsel i Skellefteåskolor

På grund av att det blir allt färre elever i grundskolan i Skellefteå fick rektorerna i går meddelandet – 90 personer får gå.
– Vi kan inte bara ha lärare utan vi måste rätta oss efter elevantalet, säger barn- och grundskolenämndens socialdemokratiska ordförande Maria Marklund.

– Vi har inte tidigare år, för vi har ju dragits med denna elevminskning i många år nu, kunnat omorganisera oss och bromsa upp inflödet av personal så vi ligger på drygt 100 i dag i personalpoolen och det behövs inte, säger Maria Marklund, nämndens ordförande.

Men facket ställer sig frågande till det stora antalet varslade.

– Vi har inte kunnat få övertygande bevisning för att det är en korrekt siffra, säger Anita Eriksson är ordförande för Lärarförbundet i Skellefteå. Det beror helt på vilken organisation man väljer att göra. I dagsläget finns ju i princip alla i jobb.

Under två år nu har det funnits en pensionslösning, men det är oklart om det kan bli aktuellt just nu.

Det var i somras som barn- och grundskolenämnden gick till personalnämnden och berättade att elevminskningen är så stor att det finns för många lärare. P4 Västerbotten berättade då att det måste sparas 145 miljoner kronor fram till 2012. Så nu väntas ett år av hårt jobb för facket och förvaltningen.

– Det är därför det läggs ut ett varsel nu, för att man ska få effekt till nästa höst, säger Maria Marklund, socialdemokratisk ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Reporter Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".