FRA-debatten sänds direkt på webben

På onsdag fattar riksdagen beslut om de tillägg till den kritiserade FRA-lagen som de borgerliga kritikerna tvingade fram förra sommaren. Men kritiken har inte tystnat och alla frågor är inte lösta.

Riksdagsdebatten om FRA och tillägget till lagen om signalspaning, sänds direkt på webben med beräknad start klockan 12.20 onsdag.

Det var under stark kritik och svår vånda som regeringen förra sommaren fick igenom lagen om signalspaning i kabel. Först efter nattliga förhandlingar och löften om integritetsskyddande tillägg kunde en majoritet skrapas ihop bland de egna.

När nu tilläggen ska beslutas av riksdagen är leden slutna, kritikerna säger sig vara nöjda, med undantag för folkpartisten Camilla Lindberg som sannolikt lägger ned sin röst. Hon vet att ute i bloggvärlden, som drev fram protesterna förra året, kvarstår kritiken mot FRA-lagen. Misstankarna och oron för att vanliga svenskars mejl- och sms-trafik ska fastna i FRA:s nät har inte stillats.

Domstol avgör
Detta trots att regeringens proposition innehåller ett 15-tal tillägg för att stärka integriteten. Bland annat att: En domstol ska tillståndspröva signalspaningen. Ändamålen för signalspaningen tydliggörs i lagen. FRA får bara tillgång till den trafik i kabel som domstolen bestämmer. Enskilda personer får veta om de varit föremål för spaning. En kontrollmyndighet ska på begäran utreda om enskilda varit utsatta för otillåten signalspaning. Skyldigheten att förstöra information vidgas till att också omfatta uppgifter som lämnas vid bikt eller själavård.

Säpo också?
En olöst fråga som hamnat vid sidan av lagstiftningen är frågan om vem som ska få beställa signalspaning av FRA. För närvarande gäller att bara regeringen, regeringskansliet och försvaret, får göra beställningar, vilket var ett av kraven från kritikerna.

Men nyligen föreslog en utredning att även Säkerhetspolisen ska få beställa spaning, om än under hårda villkor. Justitieminister Beatrice Ask var inte helt nöjd med utredningen och har begärt fortsatt utredande av om Säpo inte kan svara för spaningen själv.

Socialdemokraterna, som ursprungligen föreslog att FRA skulle få spana i kabel, kommer med övriga oppositionen att rösta nej på onsdag. Motiveringen är att regeringen hattat och lappat för mycket. Lagen bör i stället rivas upp och frågan utredas på nytt.

Owe Nilsson/TT

Bakgrund signalspaning

2005: En utredning beställd av den socialdemokratiska regeringen föreslår att Försvarets radioanstalt (FRA) ska få spana på telefon- och internettrafik i kabel. Tidigare har det bara vara tillåtet i etern.

2006: Till följd av hård kritik mot bristande rättssäkerhet leder förslaget aldrig fram till någon proposition.

2007: I stället lägger den borgerliga regeringen fram förslaget. Kritiken i riksdagen är dock så hård att hela ärendet bordläggs i ett år.

2008: I juni röstas lagen igenom efter en omfattande och hård debatt även inom de borgerliga partierna. Först efter löften om tillägg för att stärka integriteten ställer sig en majoritet bakom regeringens förslag.

2009: Lagen träder i kraft. Tilläggen presenteras först därefter. Riksdagen beslutar på onsdagen om dessa tillägg.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".