Umeå

Extrapengar kan rädda skolan

Det blev inget beslut om skolnedläggningar i Umeå i går. Skolpolitikerna vill vänta och se hur mycket extrapengar de får i november innan de tar beslut om eventuella nedläggningar eller personalminskningar. Däremot pekade man ut vissa skolor som inte aktuella för nedläggning.

– Det viktigaste är att byskolorna blir kvar, hotet mot byskolorna är numera undanröjt. Folk i Kasamark och Rödåsel kan andas ut, säger Stefan Nordström, moderat och vice ordförande i för- och grundskolenämnden.

Det var i en utredning av tjänstemännen som det fördes fram som en tänkbar lösning - men från politikerna har det aldrig funnits någon vilja att lägga ner skolor i byarna, säger Margareta Rönngren, socialdemokrat. Det är heller inte längre tal om någon nedläggning av Backenskolan inne i stan. Däremot är framtiden fortfarande osäker för Sofiehems skola och för Östra Ersbodaskolan. 

Föräldrar trycker på
Engagerade och oroliga föräldrar har hört av sig i varierande grad, berättar Margareta Rönngren, socialdemokrat.

– Jag har fått ett mejl från Östra Ersboda, och hur många som helst från Sofiehem och även från Backen som fanns med tidigare. Det är ju det vi som politiker måste jobba med, vi måste hela tiden ha alla barns bästa för våra ögon. Alla barn är lika mycket värda och vi ska ha en bra skola i alla områden. Vi får inte förledas att lyssna på dem som hörs mest utan vi måste höra även dem som inte har så höga röster.

För eleverna på Östra Ersbodaskolan skulle det finnas plats på Ersäng och Ersdungen. Sofiehems skola ligger inom Ålidhems skolområde och där finns en ny skola som startar efter jul, där eleverna från Sofiehem skulle rymmas.

– När det gäller Sofiehems skola så skulle den vara kvar då måste den renoveras och vi får ännu mer kostnader, säger Margareta Rönngren.

Förhandlingar i kommunledningen väntar
För att för- och grundskolenämnden ska få budgeten att gå ihop skulle det behövas personalnedskärningar motsvarande 65 tjänster, men det vill man inte besluta om ännu utan hoppas att man inte ska behöva minska så mycket. Kommunens ekonomi ser bättre ut än man trodde tidigare i år, så det finns 200 miljoner kronor som ska fördelas ut. Senast i november avgörs det hur stor del som går vart, skola respektive socialtjänst är de två stora verksamheterna.

– Trots hela krisen så befinner vi oss just nu i ett mycket mer gynnsamt läge än vi trodde i juni. Markant mycket bättre skatteunderlagsläge. Jag är övertygad om att man kan fördela dessa pengar så att man får den minsta dåliga effekten på de båda kärnverksamheterna, säger Tamara Spiric, vänsterpartist.

Reporter Lillemor Strömberg
lillemor.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".