Umeå

Maud vill inte träffa Volvoarbetare

De anställda på Volvo lastvagnar är oroliga över att monteringen ska flyttas till Gent eller fabriken i  Göteborg. IF Metall har därför begärt en träff med näringsminister Maud Olofsson (C) som idag besöker Umeå för EU:s ministermöte. Men ministern har inte tid säger Jan-Olov Carlsson vice ordförande IF Metall på Volvo lastvagnar.

– Vi har försökt att få kontakt, ringt och pressat hennes stabschef, Maud Olofssons, men svaret vi fått är att hon inte har tid att träffa oss, säger Jan-Olov Carlsson.

Det är inte bara IF Metall på Volvo lastvagnar som velat träffa Maud Olofsson. Även IF Metalls avdelningar Södra Västerbotten, Norra Västerbotten och Högakusten har försökt få en träff med Maud Olofsson när hon nu besöker Umeå i samband med EU-toppmötet.
Med de jobb som försvunnit under finanskrisen och med de jobb som är kvar handlar det enligt Jan-Olov Carlsson om 1000 industrijobb som riskerar att försvinna om monteringen flyttas.

Inom kort ska en intern utredning om Volvo lastvagnars långsiktiga planeringen presenteras och framtiden för monteringen är osäker, Jan-Olov Carlsson:

– När vi ständigt får höra från företaget att man har fått försämrade villkor när det gäller transportstödet, det som var ursprunget till att en del av industrin ligger här uppe i Norrland, säger Jan-Olov Carlsson och fortsätter:
– När stödet försämras och det blir ett argument mot oss då tycker vi att statsmakterna har ett ansvar att ingripa och återställa det som tidigare har gällt, säger Jan-Olov Carlsson.

Det ursprungliga transportstödet var tidigare 30 miljoner kronor men sänktes till 15 miljoner. En del av det stödet omfördelades till småföretag i inlandet.

Ett lägre transportstöd hotar inte bara Volvojobb. Även andra industriföretag vid kusten drabbas, det menar Jan-Olov Carlsson:
– Alternativet är att man får se på när industrijobben försvinner från övre Norrland. Vi har sämre förutsättningar att ha sammansättningsindustri i Norrland. Då behöver man ett stöd för att göra Sverige rundare och det är det som kallas näringspolitik. Om monteringen skulle flyttas från fabriken i Umeå blir enbart press, svets och målningsjobb kvar i Umeå, säger Jan-Olov Carlsson.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".