Tunnelbeslut kan komma snart

Ett avgörande om det blir en tunnel eller en ny väg genom Umskaret kan komma redan i januari. Det säger Svein Bogen, som är ordförande i Rana kommun till norska Ranabladet.
Före jul träffade parterna i vägfrågan representanter för norska regeringen för att diskutera tunnelfrågan. Enligt Svein Bogen förordar lantbruksdepartementet tunnelalternativet eftersom samerna inte vill ha en ny väg. En tunnel genom fjället skulle avsevärt förbättra framkomligheten på E 12:an och projektet följs med stort intresse även i Sverige. Inte minst av näringlivet i fjällkommunerna. Men frågan har blivit en riktigt segdragen historia sedan den vägchefen Arne Lövmo i vägvesendet, alltså norska motsvarigheten till vägverket, satt sig emot tunnelbygget. Han tycker att det blir för dyrt och åderlåter andra viktiga vägprojekt. Det har Rana kommun och näringslivet uppfattat som rena sveket, eftersom man tycker att staten redan lovat bygga en tunnel till Sverige. Om ett tunnelbeslut kommer i januari kan bygget börja redan nästa år, hoppas Svein Bogen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".