Mycket alkohol ska minskas

Mer alkohol än på hundra år dricks i Sverige - nio liter ren alkohol per person och år. Runt om i landet pågår nu olika projekt för att dämpa den här utvecklingen.
I år (2001) kommer alkoholkonsumtionen att ha ökat med rekordhöga tio procent i Sverige. Detta enligt prognoser från Centrum för socialvetenskaplig-, alkohol- och drogforskning. Så här hög har konsumtionsnivån inte varit på runt hundra år, berättar alkoholforskaren Håkan Leifman. Orsakerna till att svenskarna dricker allt mer är flera. Priserna har sjunkit, man får föra in mer alkohol i Sverige, Systembolaget har utökat sina öppettider, och svenskarna har fått mer pengar. Nu satsar regeringen på att öka individens medvetenhet och ansvar. 450 miljoner kronor har avsatts för olika projekt. I Stockholm pågår ett som heter Prime for life. Programmet kommer från USA och är väldigt konkret. Det går ut på att man ska lära sig sina personliga risker när det gäller alkohol. Tidigare alkoholundervisning i skolan har inte visat sig vara speciellt effektiv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista