Ingen polispatrull i Bjurholm

Polisbristen är akut i hela Norrland. I Bjurholm måste enda polisen ringa efter kollega från granndistrikt för att kunna åka ut.
I Sveriges minsta kommun ska det finnas två heltidsarbetande poliser. Men det har gått så långt att kommunalrådet Ingmar Nyman också är kommunens enda polis. - I dag är jag ensam som jobbar 40 procent, och det förstår ju alla att verksamheten blir lidande, säger Ingemar Nyman till Sveriges Radio. Eftersom en polispatrull består av minst två poliser, så finns det ingen patrullerande polis i Bjurholm. Brottsligheten är visserligen låg i Bjurholm, men skulle det hända något måste Ingemar Nyman ringa efter hjälp från polisen andra kommuner. - Det är klart att det har negativa konsekvenser, man känner inte tryggheten som man ska ha rätt att kräva. Och ska glesbygden kunna överleva och ha en framtid måste då måste man också ha en grundtrygghet, säger Ingemar Nyman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".