Många vill kartlägga björnen

Trots att det återstår två veckor på björninventeringen har man redan fått in fler prover än vid senaste inventeringen för fem år sedan. Det är björnens spillning som samlas in och dna-testas för att man ska se hur många björnar det finns i länet.

1250 prover har det kommit in hittills i år och det kan jämföras totalt 930 prover 2004.

– Det här tyder på att människor har samlat mycket mer spillning och är angelägna om att bidra till förvaltningen och hjälpa till att ta reda på hur många björnar det finns i länet, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen.

Kan det tolkas så att det finns fler björnar nu än för fem år sedan?

– Det skulle jag vara försiktig med att säga. Det är ju det vi vill få reda på genom dna-analyserna.

I augusti nästa år ska laboratorieproverna vara klara och de resultaten tillsammans med björnobservationer som görs den första älgjaktsveckan ska bli underlag till l framtida jaktkvoter på björn.

Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen, uppskattar att det fins omkring 300 björnar i länet, flest i den sydvästra delen i Dorotea, Åsele och delar av Vilöhelmina kommun, minst björn verkar det finnas i länets nordöstra delar.

Reporter Lennart Odhström
lennart.odhstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".