Umeå

Transportstödet viktigt för Volvo

Volvo lastvagnars vd Leif Johansson kunde inte ge besked om monteringen. IF Metall befarar däremot att Umeå förlorar monteringen av hytter. En översyn av var olika delar av produktionen ska vara pågår och svar kommer inom kort säger, Leif Johansson.

-När det gäller montering så har vi väldigt stort inflöde ifrån många leverantörer som ska ända hit upp för att monteras här. Sedan så går det ju ner. Ner transporten har ju ingen betydelse men in transporten har det. Det är för tidigt att säga vad det tar vägen, säger Leif Johansson.

Om monteringen flyttas är det till fabriken i Göteborg enligt Leif Johansson. En utredning pågår och ska vara färdig inom kort. Det besked Leif Johansson kunde ge var att pressning, svets och målningsjobb av lastbilshytterna blir kvar i Umeå.

Enligt Leif Johansson har transportstödet en betydelse för fabriken i Umeå och IF Metalls avdelningar i Södra- och Norra Västerbotten och Höga kusten har tillsammans med IF Metall på Volvo Lastvagnar försökt få en träff med näringsminister Maud Olofsson. Det IF Metall bland annat vill ta upp är halveringen av transportstödet till 15 miljoner.

Men Maud Olofsson (C) hade inte planerat in en träff:

-När det gäller Volvo så är det i första hand en diskussion som de ska ha med Volvo ledningen. Det är ju inte regeringen som avgör om Volvo kommer att finnas kvar här eller inte. Min sak är att se till att skapa goda förutsättningar för tillväxt och företagande, säger Maud Olofsson.

Jan-Olov Carlsson vice ordförande för IF Metall på Volvo lastvagnar anser däremot att regeringen har ett ansvar för att rädda industrijobb i norrland:

-Jag tycker att det är fullständigt oansvarigt att man bara passivt sitter och säger att det där får företagen fixa själva. Då har vi alltså ingen närings- och industripolitik. Själva idén med att ha ett land som är något rundare. Det är att även få någon form av samhällstöd för att skapa förutsättningar att ha industri och näringsverksamhet även i norra Sverige, säger Jan-Olov Carlsson.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".