Nya jobb till Volvo Lastvagnar

Uppdaterad 16:33

Volvo Lastvagnar i Umeå får nya jobb. Företaget flyttar lackering av plastdetaljer från Belgien till Umeå och när konjunkturen vänder kan det här ge 130 nya arbetstillfällen

– Nu är marknaden låg men om vi hoppas på att det vänder och vi skulle kunna gå upp mot 130 arbetstillfällen, alltså arbeten som bara är sysselsatta med själva plastmålningen, säger Thor Persson, informationschef Volvo Lastvagnar i Umeå.

Redan nu arbetar ett femtiotal volvoarbetare med att lacka plastartiklar som frontluckor och backspeglar på fabriken i Umeå. Uppgifter som tidigare gjorts i Belgien. Nu flyttas ännu mer målning hit och flytten ska vara helt klar nästa år i mars.

Nyrekrytering först när konjunkturen vänder

Omkring 1200 metallarbetare har fått lämna fabriken sedan den stora nedgången förra hösten. Och Thor Persson säger att plastlackeringen kan innebära nyrekrytering på sikt även om det inte är aktuellt nu.

 – I dagsläget med de här låga volymerna då har vi klarat av rekryteringen internt. Men i en volymuppgång kan det bli tal om att rekrytera folk och då gissar jag att de första som kommer ifråga är de som har förlorat jobben så kanske de kan få tillbaka sina jobb här, säger Thor Persson.

Ny presslina

Och även andra jobb kan komma att flyttas till Umeå och handlar det om pressning av plåt. En helt ny presslina installeras och det innebär att jobb som tidigare utförts på andra ställen flyttas till Umeå, det säger Jan-Olov Carlsson vice ordförande IF Metall.

 – Pressning har låg bemanning och vi pratar bara om ett tiotal personer som kommer att öka på grund av det här. Det kommer att vara positivt ur bemanningssynpunkt men ganska marginellt i vår fabrik, säger Jan-Olov Carlsson vice ordförande IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".