Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Ungdomshälsan splittras

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 06.00

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan lämnar Ungdomshälsan i Umeå. Ann-Christine Libelius samordnare tror att de unga få svårare när inte kompetensen är samlad. Men Marie-Louise Ek chef på Arbetsförmedlingen hänvisar de unga till Ungdomstorget istället.

– Det kan vara så att man har gått många år och varit allvarligt mobbad i skolan. Ingen har sett en och man tycker att man inte har fått någon hjälp. Så småningom så kommer man till oss. För man känner att nu orkar jag inte med det här längre, säger Ann-Christine Libelius från Västerbottens läns landsting och fortsätter:

– Då kan man komma och få en samtalskontakt hos oss. Det ska vara det här sammansatta behovet av kontakt med olika personer som gäller.

Från och med årsskiftet 2010 kommer inte de unga mellan 16 och 25 år att kunna gå till ett ställe, där personer från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunen och landstinget är samlad. Det som ser ut att bli kvar är landstingets personal i form av psykolog, läkare och dietist. Från kommunen är det bland annat socialsekreterare och skolans yrkesvägledare.

Arbetsförmedlingen vill istället satsa sina 150 000 kronor om året på Ungdomstorget som snart invigs och Marie-Louise Ek Arbetsförmedlingens chef i Umeå säger att de unga får stöd där istället:

– På Ungdomstorget där finns också kompetenser från både socialtjänsten, Försäkringskassan och oss, det säger Marie-Louise EK.

Men på Ungdomstorget där mer fokus kommer att vara på arbetslinjen saknas läkare och psykologer och unga med dålig självkänsla, ätstörningar eller i kris får därför vända sig till landstingets primärvård.

Ann-Christine Libelius hoppas på någon form av samarbete – men hur vet hon inte än – de unga har i alla fall varit nöjda med Ungdomshälsan visar undersökningar som gjorts: 

– Det har varit väldigt uppskattat av ungdomar, att de kan komma till ett ställe och att det varit väldigt många kompetenser samlade. Istället för att de ska remitteras runt till olika ställen, säger Ann-Christine Libelius. 

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

FAKTA: På Ungdomshälsan idag finns kompetens från; Arbetsförmedlingen - Barn- och Ungdomspsykiatrin - Försäkringskassan - Gymnasieförvaltningen - Primärvården - Socialtjänsten - Ungdomsmottagningen - Vuxenpsykiatrin. Så kommer det att vara fram till årsskiftet 2010 då avtalet går ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".