Miljöbrott anmäls inte

Miljöbalken följs inte alltid, men miljöåklagaren är inte förvånad. Så här tre år efter miljöbalken kom, har det visat sig att cirka 30% av de som jobbar med lagen på tillsynsmyndigheter inte förstår sig på den.
Miljöbalken följs inte till 100%! Det visar en enkätundersökning som gjorts för ett examensarbete i miljörätt vid Uppsala Universitet. I lagen står att inspektörer ska anmäla miljöbrott till åklagare, och anmälan ska göras redan när inspektörerna har en misstanke om att ett miljöbrott är aktuellt. Det är den här delen, med anmälan om åtal, som är svår att följa. Det är både obekvämt och kräver för mycket resurser tycker många. Men att miljöbalken inte följs till fullo förvånar inte miljöåklagare Lars Magnusson. - det går att läsa mellan raderna när jag pratar med tillsynsmyndigheterna, säger han till P4 Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".