Harriet Hedlund (s), ordförande i Folkhälsonämnden för Umeåområdet
Umeå

Ingen (S)-kvinna i landstingstoppen

Det är bara män som toppar Umeå arbetarkommuns listor inför valet år 2010. Trots krav från kvinnoförbundet om att landstingslistan skulle toppas av en kvinna så blev den erfarne landstingspolitikern Harriet Hedlund bara tvåa.

- Det fanns ett krav från kvinnoförbundet, Umeå kvinnoförbund om att vi skulle ha en kvinna. Men majoriteten av valberedningen sa att det var Peter Olofsson vi skulle ställa upp på, säger Carin Nilsson, valberedningens ordförande.

Det är bara män högst upp på listorna. Riksdagslistan toppas av Ibrahim Baylan och Umeå kommuns lista av Lennart Holmlund och landstingets av Peter Olofsson.
Trots att Peter Olofssson inte har erfarenhet av landstinget så var det hans kunskap om entrepenörskap och regionfrågan som avgjorde säger valberedningens ordförande Carin Nilsson:

-Den som har den starkaste kompetensen i det här är Peter Olofsson, säger Carin Nilsson.

Harriet Hedlund, idag Folkhälsonämndens ordförande i Umeåområdet och erfaren landstingspolitiker och som sagt sig vara intresserad av att ta efter Levi Bergström som landstingsråd, blev tvåa på listan och hon anser inte att hon saknar den kompetens som krävts.

– Det tror jag inte! Jag är ju väldigt engagerad i regions- och kommunfrågan eftersom jag finns i en av de här styrgrupperna när det gäller hälso- och sjukvård. Entreprenörskap har jag också, säger Harriet Hedlund.

Vad är det som gör att en kvinna inte räcker ända fram. Umeå arbetarkommun har ju aldrig nominerat en kvinna som förstanamn till landstinget?

-Nej, det har vi inte gjort. Det är något vi måste fundera på, varför vi gör så här. Men det är något som valberedningen måste ta med sig och fundera på, säger Harriet Hedlund. 

22 december fastställs de slutgiltiga listorna, då Socialdemokraterna i länet har valkonferans.

Reporter: Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".