Sorsele

Sorsele bra kultur i skolan

Skolor i Västerbotten får i år en miljon kronor från Kulturrådet för att integrera kultur i undervisningen. Sorsele är ett av Kulturrådets bra exempel.

Sammanlagt fördelas 55 miljoner kronor till skolor i hela landet under 2009. Pengarna kommer från projektet Skapande skola där Kulturrådet ger bidrag till skolan för att integrera kultur i undervisningen. Till Västerbottens län kommer 1 060 450 kronor.

På Kulturrådets hemsida presenteras Sorseles plan för Skapande skola som ett bra exempel på vad kultur i skolan kan vara:

"I Sorsele utsmyckar eleverna sin skola i en lärandeprocess tillsammans med en konstnärlig ledare, konsthantverkare, lärare och föräldrar. Här kopplar man skolans mål konkret till arbetsprocessen." Sorsele kommun får 95 000 kronor.

Regeringen höjer nästa år bidraget till 112 miljoner kronor.

– Skolan är en viktig kulturinstitution där alla barn och unga möts på en gemensam arena. Regeringens satsning på Skapande skola är därför av stor betydelse för barns och ungas rätt till kultur, säger Kennet Johansson, generaldirektör för Kulturrådet.

De här kommunerna får bidrag:

Dorotea kommun, 45 000
Lycksele kommun, 90 000
Norsjö kommun, 50 000
Robertsfors kommun, 85 000
Skellefteå kommun, 650 000
Sorsele kommun, 95 000
Storumans kommun, 25 450

En friskola får Kulturrådets stöd:

Mariaskolan, Umeå, 20 000

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".