Många jobb är i fara när landstinget ska spara pengar. Foto: Peter Öberg, SR.
Landstinget

Hundratals landstingsjobb i fara

Hundratals tjänster riskerar att försvinna från landstinget när nedskärningar ska göras. Från politiskt håll har man tidigare talat om att upp emot 400 tjänster kan försvinna men idag talas det om så många som 800.

Att det idag talas om 800 färre anställda i den preliminära verksamhetsplan som politikerna ska fatta beslut om, beror på att planen sträcker sig fram till 2012 och på att skatteintäkterna minskat. Om det inte vänder så kan 800 tjänster vara i fara.

En del av de åtgärder som planeras är att minska antalet vårdplatser, men hur många och inom vilket område, det återstår att se. På tisdag tas det politiska beslutet när det gäller verksamhetsplanen fram till 2012 och innan dess vill inte Harriet Hedlund uttala sig om eventuella nedskärningar

Läget kan ändras under perioden
Tidigare har politikerna talat om att det bara är vikariat som inte ska tillsättas, men Gunilla Johansson utesluter inte att även fast anställd personal kan komma att sägas upp.

Men Harriet Hedlund (S) och folkhälsonämndens ordförande för Umeåområdet säger att landstinget ska försöka att undvika att säga upp fast personal.

– Så länge det kan gå ska vi undvika det. Vi vill hitta andra lösningar som naturlig avgång och undvika att fast anställda sägs upp, säger hon.

Läget kan även förändras om skatteintäkterna ökar och om det kommer mer statsbidrag, säger Harriet Hedlund och betonar att inga beslut ännu har tagits.

Reporter: Inga Korsbäck 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".