Umeå

Färre överviktiga barn

Antalet överviktiga barn minskar i Sverige. Enligt en studie gjort vid Umeå universitet har antalet fyraåringar som lider av fetma minskat från 20 till 17 procent på fem år och  trenden verkar gälla för hela landet.

– Det finns rapporter även från andra landsting - Västernorrland, Örebro - som pekar i samma riktning, säger Erik Bergström är professor i pediatrik vid Umeå universitet.

–- Sverige är ett väldigt homogent samhälle, så vi har tidigare inte sett några regionala skillnader när det gäller övervikt.

Studien är gjord på 5 000 barn, som var fyra år under åren 2007-08 och jämfördes med en studie gjord fem år tidigare på samma antal barn.

Och antalet överviktiga har alltså minskat, från 20 procent till 17 procent.

Och även om det behövs fler studier innan man kan säga att det verkligen är en trend att övervikten minskar, så är det i alla fall en skillnad mot tidigare undersökningar.

Erik Bergström tror att orsaken är förändringar i hur mycket barnen rör på sig, men framför allt vad de äter. Och det beror i sin tur på att föräldrar, förskolepersonal och BVC-personal är mer medvetna om problemet med övervikt.

Vid tidigare studier visade det sig att föräldrar inte alltid var medvetna om att barnen var överviktiga.

–- Vi gick ju också då ut och frågade föräldrar som hade fått sitt barn klassificerat som överviktig enligt den standard vi använder och då fann vi att ungefär hälften av föräldrarna inte tyckte att deras barn var överviktiga. De hade inte själva reagerat på det. Att det sker en sådan här successiv förändring av barns vikt gör ju att man vänjer sig vid kanske att barn är lite överviktiga, att det finns lite hull runt midjan, säger Erik Bergström.

Men även om det har skett en minskning är det fortfarande för många barn som är överviktiga, anser Erik Bergström.

–- Det är fortfarande en ganska hög andel. Om vi säger då att vi hade 17 procent av barnen som var överviktiga så är det fortfarande för många och det finns också en könsskillnad här. Det är ju 14 procent bland pojkarna och 19 procent bland flickorna, så det gör ju också att man kanske ska vara särskilt aktiv när det gäller flickorna.

Varför är det fler flickor som är överviktiga?

–- Vi vet inte varför det är på det sättet. Det har varit så i tidigare undersökningar också. Det kan ju ha att göra med att flickor inte är lika fysiskt aktiva som pojkar. Det har man ju visat i en del andra studier att flickor är mer stillasittande, om det kan vara den skillnaden, säger professor Erik Bergström.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".