Proteinets klibbighet bakom ALS

Mekanismerna bakom sjukdomen som gradvis bryter ner nervvävnad i ryggmärg och hjärna är komplexa. Umeåforskaren Roberth Byström har undersökt proteinet SOD1 och funnit att flera skilda förändringar i det orsakar att proteinet blir klibbigt, vilket kan ge en ledtråd för att hitta förklaringar till sjukdomen.

Hos patienter med ALS har forskare hittat klumpar av proteinet SOD1, som tros vara giftiga, i celler från hjärnan och ryggmärgen. Roberth Byström, Umeå universitet, har i sin avhandling undersökt varför proteinet klibbar ihop sig.

Sedan tidigare vet man att det finns över 140 olika mutationer i genen som kodar för det här proteinet.

Nu har Roberth Byström funnit att ALS-mutationerna har en gemensam nämnare, de ökar risken för att proteinet ska bli klibbigt.

På fredag försvarar han sin avhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".