Umeå

Alliansen vill rädda Sofiehemsskolan

Nu kommer den borgerliga alliansen i Umeå med sina förslag om hur regeringens extrapengar till kommunerna ska användas. I deras förslag skulle den nedläggningshotade Sofiehemsskolan i Umeå bli kvar.

Alliansen vill ge mer pengar till både för- och grundskolenämnden och socialnämnden än vad som hittills varit aktuellt i diskussionerna. Flera andra nämnder föreslås också få mer pengar.

Både socialnämnd och för- och grundskolenämnden i Umeå har stora svårigheter att få pengarna att räcka till. Inom socialtjänst, äldre- och handikappomsorg ökar behoven. I skolan lämnar babyboomsbarnen grundskolan och därför pågår en diskussion om vilka skolor som ska bli kvar när eleverna blir färre. Frågan är också hur mycket personal som får stanna kvar inom skolan. Enligt kristdemokraternas gruppledare i Umeå, Anders Sellström, ska alliansens förslag på 40 miljoner mer till skolan räcka till både personaltätheten och till lokalerna.

Att just Sofiehemsskolan föreslås bli kvar medan Östra Ersbodaskolan fortfarande riskerar nedläggning förklarar Sellström med Sofiehemsskolans popularitet. Många föräldrar och barn väljer skolan som är fullbelagd, till skillnad från Östra Ersbodaskolan.

– Det är inte politiker som ska lägga ner skolor, det ska elever och föräldrar göra själva genom sina val, säger Anders Sellström, KD.

I november ska politikerna i Umeå kommunfullmäktige ta beslut om de extrapengar som regeringen gett till kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".