Foto: Tommy Karlsson Ravström

Lågkonjunkturen ger fart på vägarna

Lågkonjunkturen har drivit fram en rea på vägbyggen och Vägverket har fått hundratals miljoner över när upphandlingarna blivit billigare än man räknat med.  Pengar som kan komma också Västerbottens vägar till godo, enligt Vägverkets Generaldirektör.

– Det kan innebära att vi kan få mer resurser till underhåll, och det vet jag är välkommet i bland annat Västerbotten, som är ett av de län där vi har brister på det befintliga vägnätet, säger Lena Erixon, Vägverkets generaldirektör.

Lånkonjunkturen betyder goda tider för Vägverket. Dels satsar regeringen på infrastrukturen nu och entreprenörernas priser pressats har på grund av ökad konkurrens och billigare råvaror som olja och stål, säger Lena Erixon:

– Regeringen har ju valt att satsa på infrastruktur här i lågkonjunkturen och det innebär att vi dels har mer resurser och sen får vi ut rätt mycket för de resurser vi har fått.

– Vi får helt enkelt väldigt mycket mer väg för pengarna just nu, säger Lena Erixon.

Vägverket har i år sparat 600 miljoner kronor eftersom de stora upphandlingar man gjort blivit billigare än beräknat. Pengarna som kan betyda både nya vägar och upprustning av gamla, säger Lena Erixon:

– Det kan betyda att det blir ett antal mil till belagda vägar i år och nästa år. Om man tittar på mindre åtgärder och underhåll så är 600 miljoner ganska mycket pengar, säger Lena Erixon.

Reporter Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".