1 av 2
Det är i första hand Universitets ansvar att informera om studentförsäkringen, säger Nils Larsson ordförande Umeå studentkår. Foto Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten.
2 av 2
Lindellhallen Umeå Universitet. Foto Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten.

Studentförsäkring okänd för de flesta

Alla högskolestuderande är försäkrade på arbetsplatsen - och på vägen till skolan. Men få studerande känner till att de är försäkrade och osäkerheten är stor om vem som skall se till att de får veta det, även om ansvaret är universitetsledningens.

Informationen är inte särskilt aktiv när det gäller studentförsäkringen. Det studenterna skulle få veta om de nåddes av information är att om man skadas på skolan eller på väg till finns en försäkring som är till för dem, på samma sätt som en arbetsplatsförsäkring. Det är Kammarkollegiet i Stockholm som administrerar försäkringen, och det är dit man vänder sig om man skadas på något sätt.

Kunskapen om studerandeförsäkringen är vag också på Umeå studentkår. Ordförande är Nils Larsson.

– Ytterst är det naturligtvis universitetets ansvar, men vi studentkåren borde också bidra till kunskapen om studenters rättigheter. Och själv visste jag om försäkringen, men visste faktiskt vem som hade hand om den, säger Nils Larsson.

Ansvaret för information om försäkringen är universitetets. Och det finns text om det på en hemsida på Umeå universitet. Om man tittar efter på Centrala Studiestödsnämndens hemsidor finns det information också där. Få studenter upptäcker det, och informationsinsatserna från skolan är inte särskilt aktiva.

Sen år 2000 har 60 studenter fått ersättning från Kammarkollegiet för skador - sammanlagt 750 000 kronor. 2008 var det nio studenter som fick ersättning.

Nils Johansson Missouri, en annan ny student, visste heller inte om försäkringen.

– Jag hade ingen aning faktiskt. Och försäkringen är väl en extra trygghet förstås, om man skulle skada sig. Det börjar bli vinter nu och det är ju isigt på vägarna när man är ute med cykeln.

 Reporter Tommy Engman.

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".