- Om man driver frågan om tryggare anställningar kan fler invandrare fås att engagera sig i politiken, säger Alejandro Caviedes (S) från Umeå. Foto Inga Korsbäck.
Umeå

Få utrikesfödda i landstingspolitiken

Politiskt aktiva nyanlända lyser med sin frånvaro inom landstingspolitiken. Ingen med utomnordisk bakgrund är ordinarie i fullmäktige idag. Men inför valet 2010 finns socialdemokraten  Alejandro  Caviedes från Umeå på valbar plats.

Alejandro Caviedes är på elfte plats på Umeå Arbetarkommuns landstingslista och om Socialdemokraterna gör ett lika bra val som sist tar Alejandro en ordinarie plats, det säger Carin Nilsson ordförande för valberedningen i Umeå. Men det är få nysvenskar som de olika föreningarna nominerat till riksdag, landsting och kommun. (S)- föreningarna fick därför bakläxa.

När platser i olika styrelser och nämnder ska tillsättas efter valet 2010 bör föreningarna även tänka på etnicitet det säger Carin Nilsson.

Etnicitet, ålder och en jämn könsfördelning är något av de som Socialdemokraterna ska prioritera när vallistorna tas fram och Alejandro Caviedes som själv jobbar inom hemtjänsten är klar över vad som krävs.

– Med tryggare anställningar så skulle fler aktivera sig både politiskt och fackligt, tror Alejandro.

 Reporter: Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".