Stora nedskärningar väntar inom vården. Foto Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten.
Landstinget

Ännu inga beslut om nedskärningar

Landstingets politiker i landstingsstyrelsen fattade igår inga radikala beslut om nedskärningar inom sjukvården. Men en utredning ska göras för att se över hur många vårdplatser och akutplatser som ska vara kvar på sjukstugorna i Södra Lappland.

En utredning som ska vara klar till 15 december, säger Maria Grip, gruppledare för Vänsterpartiet.

Det är mycket som ska utredas inom landstinget och det märks att valet närmar sig. Beslut om nedskärningarna skjuts därför på framtiden. I den preliminära verksamhetsplan för 2010-2012 som majoriteten tog beslut om igår står det att vårdplatser på länets sjukhus ska bort.

Det handlar enligt Maria Grip om ett femtiotal vårdplatser inom specialistvården. Färre vårdplatser innebär färre anställda. För att mildra effekterna ska 17 miljoner av de 83 miljoner som landstinget fått från regeringen för 2010 användas till att hitta andra lösningar.
– Det kan vara allt ifrån naturlig avgång, till pensionslösningar för att undvika uppsägningar, säger Maria Grip.

Den borgerliga oppositionen är emot att vårdplatser på sjukstugorna tas bort. Alliansen vill se besparingar inom andra områden, säger oppositionsrådet Olle Edblom (C).

I ett ekonomiskt svårt läge för landstinget så kommer vårdvalet som i länet ska heta hälsovalet, där vårdgivare nästa år har rätt att öppna en vårdcentral var man vill. Det påverkar besluten säger Maria Grip.

Reporter: Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".