Blaikengruvan

Brytning tidigast till sommaren

Det finns tillräckligt med guld för att hålla igång gruvproduktionen i Blaiken en längre tid, men i vinter blir det ingen brytning. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget Lappland Goldminers.

Lappland Goldminers har låtit undersöka om det finns tillräckligt med guld för att återuppta produktionen i dagbrottet i Blaiken och nu bedömer företaget att det kan löna sig.
Bolaget siktar på att starta bryta malm där tidigast nästa sommar.

Lappland Goldminers har en helt ny inriktning för Blaikengruvan som var en zinkgruva när förra ägaren Scanmining gick i konkurs. I stället ska det bli en guldgruva och anrikningsverket har byggts om för guldproduktion. Företaget äger också en guldgruva i Finland där produktionen är igång. Förhoppningen är att bolaget ska börja gå med vinst nu och aktiemarknadens tro på.

Lyckseleföretaget Lappland Goldminers har ökat med en stigande aktiekurs under oktober. Ägare har också satsat nya pengar i företaget för att fortsätta med Fäbolidengruvan som är ett mångdubbelt större gruvprojekt än Blaiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista