Turistnäringen möter euron först

Sverige är ett av de få EU-länder som valt att stå utanför valutasamarbetet i unionen och därmed inte kommer att införa euro vid årsskiftet. Ändå påverkas vi på olika sätt av förändringarna i de andra länderna. Turistnäringen i länet får redan lära sig hantera den nya valutan.
Tolv av EUs femton medlemsländer har gått in i Europeiska monetära unionen. De har låst sina nationella valutors växelkurser och därmed i praktiken avstått från möjligheten att driva en annan penningpolitik än EMU-länderna. Men även om Sverige fortfarande står utanför valutaunionen, så kommer vi att möta valutan euro när den introduceras efter nyår. Ett exempel är turistnäringen i Sverige som på senare tid fått börja vänja sig vid den nya valutan. Redan nu vill utländska turister veta priser i euro. - Det innebär egentligen inte några större problem, säger Kent Larsen som driver turistföretag i Lycksele. Men han menar ändå att det skulle underlätta om Sverige också gick med i valutasamarbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista